en-A dolgozatírás rejtélyei I.: Haladsz vagy halogatsz?

10/10/2022

 A következő cikksorozat segítséget nyújt neked abban, hogy egy értékes kutatást, jó meglátásokat, logikus felépítést, és a követelményeket maximális pontossággal kielégítő dolgozatot tudj megalkotni dinamikusan, és szenvedés nélkül, sőt: élvezettel. 

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy munka közepén - vagy rosszabb esetben még az elején- vagyunk, és nem haladunk, vagy azt sem tudjuk, hogyan kezdjünk neki. Bámuljuk az üres oldalakat, amelyek a mi írásunkra várnak, hogy kitöltsük őket. A legrosszabb taktika ilyenkor, hogy elkezdünk szörfölgetni a neten a témában, mindenféle koncepció nélkül, körülbelüli elgondolásokkal. Ilyenkor -néhány megközelítőleg releváns cikk headline-jának elolvasását követően -a Facebookon kötünk ki a cuki kutyáknál, buliképeknél, eljegyzéseknél, babáknál és vicceknél. Ez után érezzük, hogy eredménytelenek voltunk, de már képtelenek vagyunk visszatérni az eredeti témánkhoz, főleg, hogy előtte túlinformáltuk magunkat olyan irányban, ami csak összezavart és elvette az energiánkat. Fáradtságot és stresszt érzünk, amit elterelünk valamilyen pótcselekvéssel. Rossz hírem van: ez a stressz napról-napra növekedni fog, és egyre inkább homályt okoz az agyban, gátolva a haladást.

Milyen módszereket ajánlunk Neked arra, hogy elkezdj végre haladni a dolgozatoddal:

1. Tégy rendet - a számítógépeden, a szobádban és a fejedben!

Ha rend van, minden jobban megy. Ne ellenkezz, takaríts ki, dobáld ki a felesleget, és hozz létre egy Szakdolgozat nevű mappát, ahová az anyagokat fogod gyűjteni. Ne legyen káosz sem a fizikai értelemben vett asztalodon, sem a számítógéped asztalán. Amikor ugyanis írod a dolgozatod, vissza kell keresned korábbi anyagokat, és egyáltalán nem mindegy, hogy a szemednek hány felesleges ikon közül kell ráfókuszálni a releváns tartalomra. A letisztultság tehát felszabadít egy csomó olyan helyet, ami azt eredményezi, hogy az agyadat és a kapcsolódó szerveidet kevésbé kell erőltetned munka közben. Ez egy triviálisnak tűnő lépés, de hidd el, nagyon nagy előnyt rejt számodra.

2. Szervezettség

Töltsd le, olvasd el és értelmezd az iskola által kiírt tartalmi és formai követelményeket. Ez az első lépés, ahhoz, hogy tovább tudj haladni és meg tudd alkotni a munkatervedet. Minden nap jelölj ki egy vagy két órát, amikor a szakdolgozatoddal foglalkozol (nem tragédia, ha kimarad egy nap a héten). Ne hagyd telni az időt tétlenül! Egy-két órát bárki kibír a cél érdekében, és ez alatt az idő alatt csak annyi a dolgod, hogy nyugodtan átolvass egy két anyagot. Ez még az idegrendszeredre is nyugtató hatással lesz. A munkaterv helyes összeállításáról részletesebben egy következő cikkben fogok írni. Válasz témát és konzulenst. A témaválasztásról bővebben itt olvashatsz. Konzultálj rendszeresen! Téged is fel fog dobni, amikor a konzulensed látja, hogy foglalkozol a dolgozattal, és ez elismerés formájában tükröződik rajta. Nem kell gyakran konzultálni, de ha menet közben felmerül egy kérdésed, azt írd fel egy jegyzetbe, és mentsd el a mappádba, ha következő alkalommal mész konzultálni, már ne kelljen azon gondolkodni, hogy mik akadályoznak a haladásban.

3. Fitt vagy?

Ha úgy érzed, hogy le vagy taglózva, nincs kedved folytatni a dolgozatot, így is elég bajod van, illetve a suli és a munka minden idődet elveszi, akkor itt az ideje, hogy elkezdj dolgozni az egészséged radikális fejlesztésén. Ha ez nem megy, más sem fog menni! Cigi, pia, buli? A mérték a lépték... Ha nem sportolsz legalább heti 3x1 órát, és nem alszol napi legalább 7 órát, valamint egészségtelenül táplálkozol, elárulom: nem fog sikerülni! A stressz pedig nem csak súlyos energiazabáló, hanem tartósságától és mértékétől függően megeszi az ember egészségét, betegségeket vagy akár halált is okozhat. Ezért vedd komolyabban a stresszkezelés témakörét, amelyről szintén olvashatsz részletesen kifejtett módszereket egy következő cikkben. Az agyad működését segítő vitaminokat étkezéssel, táplálékkiegészítőkkel, sporttal, meditációval, kreatív tevékenységekkel tudod hatékonyabban felhasználni. Ha van egy fitt agyad és egy fitt tested, akkor minden jobban fog menni...

Összességében tehát, elmondható, hogy a rendetlenség, káosz, fáradtság, koncepció nélküliség, kapkodás és stressz egyaránt első helyen kezelendő probléma, amelyek kiiktatása esetén csodák fognak történni az életedben, és ezek az első lépések abban, hogy a dolgozatod dinamikus tempóban, szenvedés nélkül tudjon haladni.