en-A dolgozatírás rejtélyei II.: 5 hely, ahonnan inspirációt szerezhetsz a témaválasztásodhoz

17/10/2022

Sokszor elindulni a legnehezebb. Már meg van az elhatározás, ami alapján nekirugaszkodsz a dolgozat megírásának, az asztalodon és a fejedben is rend van. Most azonban az fogja jelenteni a következő lépcsőfokot, hogy egy olyan tartalmat tudj alkotni, ami aktuális, izgalmas és nem mellesleg léteznek róla értékelhető források. A következő blogbejegyzésben arra szeretnék néhány tippet adni, hogy honnan, milyen forrásokból meríthetsz ötleteket a tökéletes témához.

1. Világsajtó

Ha nincs rá lehetőséged, hogy kéthavonta külföldre utazz, ma már akkor sem jelent gondot informálódni a Világon zajló eseményekről. Természetesen írhatsz hazai vonatkozásban is, de előtte érdemes megtekinteni, hogy jelenleg melyek azok a legaktuálisabb, Világ szinten zajló történetek, amelyek meghatározzák a jelent, és feltételezhetően nagy hatással lesznek a jövőre. Mindegy milyen téma, biztosan találsz olyan aktualitást, amelyet meglovagolhatsz.

Ilyen és hasonló oldalak százain keresztül tudhatsz meg aktuális híreket. Abban az esetben, ha rátalálsz egy olyan hírre, ami felkelti az érdeklődésed, és a tanulmányaidhoz is kapcsolódik, keress ki róla még néhány másik forrásból is cikkeket, hogy megtudd, hogy valóban a te témádról van-e szó.

https://hu.euronews.com/hirek/nemzetkozi

https://www.vg.hu/

https://edition.cnn.com/

2. Online források - érdekes oldalak

Ha szeretnél inspirációt szerezni, akkor az érzékeidet megmozgathatod olyan képek, írások, videók vagy egyéb, általad érdekesnek vélt és a tanulmányaidhoz kapcsolódó tartalmak által, amelyekre az internet kifejezetten képes. A keresőfunkció használatával több és pontosabb forráshoz tudsz eljutni rövid idő alatt, mintha egy magazint vagy nyomtatott sajtót olvasnál, esetleg egy műsort néznél.

3. Televízió és előre gyártott műsorok

Itt viszont azt az előnyt élvezheted, hogy az előre gyártott tartalom mentén olyan dolgokkal is szembe találhatod magad, amikre te magadtól nem gondoltál volna. Itt tehát pont az az előny, ami az előző pontnál hátrányként volt bemutatva, és fordítva. Sokszor megvan annak az előnye, ha nem kell az agyad, vagy elméd korlátain belül mozognod, hanem új, eddig ismeretlen benyomások, ötletek, gondolatok mentén tudsz egy témában irányokat találni.

4. Tematikus Facebook csoportok

Ha eddig még nem találtál rá erre a lehetőségre, vagy csak más, esetleg hobbi kapcsán használtad ezt a funkciót akkor érdemes most kibővítened a tapasztalataidat ezen a téren. Facebook csoportok százai vannak ugyanis minden létező témában, ahol olyan emberek posztolnak, általában értékes tartalmat, akiknek a csoport tematikájához kapcsolódik az érdeklődési körük. Itt tehát csupa olyan, válogatott tartalommal fogod magad szembe találni, amiből el tudsz indulni, vagy akár tovább haladni, de az biztos, hogy a bőség zavarát fogod érezni, ha ráérzel erre az inspiráció forrásra.

5. Te magad

Elérkeztünk a legértékesebb inspiráció forráshoz, amit fel tudsz használni. Gondold át, hogy Te milyen vagy, mit szeretsz, miben vagy jó? Milyen korábbi tapasztalataid, élményeid vannak, amik esetleg felhasználhatók lennének a dolgozathoz. Illetőleg mik azok a dolgok, amiket te magad is meg tudnál valósítani a dolgozat kutatási részéhez. Kikhez tudnál eljutni? Milyen kapcsolatok, lehetőségek állhatnak rendelkezésedre, ha mindent beleadsz? Ez utóbbi adhatja a dolgozat legnagyobb hozzáadott értékét.