Hogyan menedzseld hatékonyan az idődet a szakdolgozati időszakban?

2019.01.18

 Biztosan te is éreztél már úgy, hogy 24 óra nem elég elvégezni a számos teendődet, amellett, hogy kipihent, fitt és friss is maradj. A szakdolgozati időszak kifejezetten megterhelő, mind fizikailag, mind szellemileg, hiszen a szokásos teendőid mellett még egy - nem megszokott- tevékenységet kell végezned. A dolgozat kialakítása, kutatások, a tanulással, vizsgákkal és nem ritkán munkával töltött idő különösen nagy stresszhatásoknak tehet ki téged, amely azt eredményezheti, hogy egyik területen sem teljesítesz úgy, ahogy szeretnél. Mi lehet erre a problémára a megoldás?

A válasz a kérdésre: a jó időbeosztás, amelyhez a kulcs a tervezés. Elsőként nagy vonalakban írd le, hogy milyen célokat szeretnél teljesíteni és mennyi idő áll rendelkezésre. Ez után szedd területekre a céljaidat: egészség, munka, iskola, család, barátok, pihenés. Igen, a pihenés, barátokkal töltött idő ugyanolyan fontos, mint a karriered szempontjából aktívnak tekinthető tevékenységek, hiszen ilyenkor töltődsz fel, merítesz energiát ezekhez. A pihenés lehet aktív, vagy passzív, de mindenképpen be kell építened az időbeosztásodba, ahogyan az alvást is. Kialvatlanul ugyanis a szervezeted képtelen teljes fokozaton teljesíteni. 

A tervezés legfontosabb eleme, hogy rangsorolni tudd fontossági szempontból a teendőidet - jelölheted csillagozással, vagy számozással, lényeg, hogy te értsd és minél egyszerűbb legyen. Így például az iskolai teendők kerülhetnek az első helyre, amire nyilván a napodból a legtöbb időt kell fordítanod. Ma már rendkívül jó technikai háttér áll rendelkezésedre egy időbeosztás készítéséhez, illetve a fontos dátumok,időpontok számontartásához, hogy semmiről ne feledkezz meg. Ilyen az okos telefon, vagy a Google-naptár - vagy, ha jobban szereted, szerezz be egy nyomtatott határidő naplót. Utóbbinak hátránya, hogy nem tud neked jelezni, míg előbbiekhez be lehet állítani emlékeztetőt, ami igen nagy segítséget tud nyújtani azok számára, akik hajlamosak felvezetni a programokat a határidő naplóba, majd elfelejtik időben visszanézni azt.

A rangsorolásban nagy segítséget nyújthat neked az Eisenhower-mátrix:

Forrás: https://thebusiness.blog.hu/2016/08/23/a_hatekony_idobeosztas_muveszete

A mátrix használatához, és a Fontos, de nem sürgős negyed kiemelt kezeléséhez ajánlott, hogy olvasd el a forrásként megjelölt cikket, mivel hasznos információt tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy ne mindig csak az első negyeddel foglalkozz. 

Sokan ugyanis beleesnek abba a hibába, hogy mindig ugyanazt a tevékenységet folytatják, fektetnek rá nagy hangsúlyt, és elhanyagolják a többi negyedbe sorolható tevékenységeket. Az Eisenhower-mátrix  használata megtanít arra, hogy egy komplexebb látásmód hogyan tudja elősegíteni a sikeres időmenedzsmentet életedben. 

A másik fontos dolog, hogy ne napi, hanem inkább heti, illetve havi beosztást készíts, hogy átláthatóbb legyen, mire mennyi időt, energiát fordíthatsz. Így biztosan nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy amikor eljön az ideje bizonyos teendőknek, azok váratlanul érintenek, vagy nem marad rá energiád és elhalasztod őket.

Ne feledd! Nem tragédia, ha néha-néha kihagysz egy-egy eltervezett teendőt, de túl gyakran ez nem fordulhat elő, mert szét fog esni a teljes időbeosztásod és stresszt fog indukálni benned. Fontos, hogy megőrizd magaddal szemben a rugalmasságodat, ez is csökkenteni fogja a negatív stresszt, ami benned mozog és segíthet átalakítani, pozitív stresszé, ami azt jelenti, hogy a stressz egyfajta hajtóerővé alakul benned, segítve a következő lépést célod elérése felé. A cselekvés minden esetben segít enyhíteni a teendőkkel kapcsolatban érzett szorongást, a halogatás azonban felerősítheti azt és olyan félelmeket kelthet benned, amelynek semmilyen valóság alapja nincs. 

Végül: ne felejtsd el azt a lehetőséget, hogy bizonyos feladatokat másokra is delegálhatsz, illetve kérhetsz segítséget. Ebben semmi kivetnivaló nincs, hiszen, ha jobban belegondolsz, a sikeres emberek, vezetők is ezt csinálják. Így például, ha a szakdolgozati időszakban úgy érzed, hogy valamilyen téren jó lenne, ha megszabadulnál bizonyos terhektől, akkor dinamikusabban haladhatnál célod felé, mivel így helyet, időt teremtesz más, fontos tevékenységek számára.

Reméljük hasznos információra találtál a bejegyzésben. 

Jó munkát kíván a Konzulens.com csapata!

Ha kérdésed van, vagy szeretnél segítséget kérni a beadandókkal, szakdolgozattal kapcsolatban, bátran írj nekünk! Segítünk.