Milyen a jó témaválasztás?

2022.07.05

Egy dolgozat megírása előtt fontos, hogy pontosan meg tudd határozni, miről is szeretnél írni. Ez a későbbiekben nem csak a diplomadolgozatra/szakdolgozatra és a védésre kapott érdemjegyet, hanem a későbbi karrieredet is képes befolyásolni.  

A jó témaválasztást érdemes elsőként afelől megközelíteni, hogy utánajársz az adott témakörhöz kapcsolódóan melyik konzulensek segítségére számíthatsz az intézményen belül (belső konzulens). A konzulens személyének kiválasztása nagymértékben képes befolyásolni a diplomadolgozat/szakdolgozat sikerességét, mivel nem mindegy, hogy mennyi segítséget kapsz az iskoládon belülről - hiszen végül az érdemjegyedet is az intézményen belülről fogják meghatározni. Azért fontos, hogy olyan konzulenst válassz, akivel emberileg és szakmailag is egy hullámhosszon vagytok, mert sokat tud segíteni a dolgozat alakulásánál, részanyagok bemutatásánál építő kritikáival, észrevételeivel, illetve tanácsaival.

A másik, ami fontos, a témaválasztásnál, hogy próbáld meg eltalálni egy téma specifikálásán belül a középutat. Sem a túl specifikus, sem pedig a túl általános dolgozati téma nem fogja szolgálni az érdekeidet. A túl általános téma választásának esetén jogosan érhet olyan kritika, amely szerint össze akartad csapni a dolgozatot, és nem lelkesedsz megfelelő intenzitással a témád iránt. A túl specifikus téma ezzel szemben azt a hátrányt tartogatja, hogy valószínűleg kevés forrásól dolgozhatsz, és bizonyos szempontból meg lesz kötve a kezed a források felhasználásának kapcsán. Így utóbbi esetben könnyen kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy lassan fogsz haladni a téma kidolgozásával, és több időt, energiát fog igénybe venni, mint amit elbírhatónak fogsz érzékelni.

A dolgozat írása akkor lesz a legeredményesebb, ha dinamikusan tud haladni. Ennek érdekében ajánlott, hogy elsőként tanulmányozd át az iskola saját követelményeit, illetve azokat az általános követelményeket, amelyek minden szakdolgozatra/diplomamunkára vonatkoznak. Az iskola követelményrendszerén belül fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a formai követelmények pontos tudatosítására, mivel sok esetben a jó érdemjegy egyik sarkalatos pontját képzi az e-téren gyakorolt figyelmességed. A formai követelmények mellett természetesen ajánlott átnézned az ajánlott témaköröket, és utánajárni, hogy melyik témakör kidolgozása milyen képességeidet tudja erősíteni, illetve melyik témához van a legnagyobb kedved és affinitásod.

A bírálók véleményét szintén jelentősen befolyásolhatja az, ha valamilyen aktuális témát választasz. Ez mutatja a jelenben való tájékozottságodat, és érdeklődésedet a világ történései iránt. Ezért ajánlatos a témádon belül sok időszerű cikket, hírt, és jelenlegi történést áttekinteni mielőtt választanál. Itt is fontos a középút, hiszen, a túlságosan új témákhoz lehetséges, hogy nem fogsz elegendő forrást találni.